Innovatív alomanyag és gyártási technológiájának kifejlesztése 


  •  A kedvezményezett neve:   Varjasi Farm Állattenyésztő és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság 
  •  A projekt címe: „Innovatív alomanyag és gyártási technológiájának kifejlesztése" 
  •  A szerződött támogatás összege: 217 316 261 Ft 
  •  A támogatás mértéke (%-ban): 54% 
  •  A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.10.21.  
  •  Projekt azonosító száma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00323  

A projekt tartalmának bemutatása:

Projektcélunk egy innovatív alomanyag, mint piacképes termék és annak gyártástechnológiájának kifejlesztése, mindezzel egy emelt higiéniai rendszer kialakítása.

A nagyüzemi baromfitartás óriási változásokon ment keresztül az elmúlt fél évszázadban. Ezen idő alatt az általános üzemméret a többszörösére nőtt, miközben számos új technológia került és kerül bevezetésre a hatékonyság növelése céljából.

Ez a fejlődés jelentős mértékben javította a hízlalás megtérülését, ugyanakkor számos korábban nem jelentkező problémát is hozott, amelyekre jelen projekt keretében kifejlesztésre kerülő új alomanyag egy lépésben jelent megoldást mind a betegségekkel, mind pedig a bőrproblémákkal szembeni kiesés megelőzésére. Termékünk egyaránt alkalmas lesz különböző szárnyasok: brojlercsirke, tojótyúk, pulyka, kacsa, lúd stb. alomanyagának, illetve a szülőpár technológiákban egyaránt. Nem utolsó sorban emlős gazdasági haszonállatok tartástechnológiájában is megoldást jelenthet: nagyértékű versenylovak, kérődzők, nyulak számára.

A piacon jelenleg nem fellelhető alomanyag előállítása a célunk, amely antimikrobiális anyagokkal ötvözött szalmapellet. Gyártástechnológiájának kialakításában eddig nem ismert megoldásra törekszünk: folyékony és kristályos anyagokat szeretnénk beledolgozni, hogy az ismételt almozásokkor újra és újra kijuttatva az állatok számukra legkedvezőbb higiéniai körülmények között legyenek és ezzel párhuzamosan a megtermelt élelmiszer alapanyag biztonsága és minősége is garantálható legyen.

Törekszünk arra, hogy a felhasznált anyagok olyan tulajdonságokkal rendelkezzenek, amelyek a fenti problémákat megoldják, és a keletkező almostrágya kezelését és szántóföldi kijuttatásának lehetőségét a fenntarthatóság és a környezetvédelem, a megtermelt növényi eredetű élelmiszerek biztonsága tekintetében elősegítsék.